Welke soorten champagne zijn er?

Verschillende soorten champagne

Als je je gaat verdiepen in de wondere wereld van champagnes kom je vele namen en aanduidingen tegen op de etiketten. Bij sommige huizen vind je achterop het etiket een beschrijving, maar bij de meeste champagnes wordt verwacht dat je zelf weet wat je voor je hebt. Als je dit artikel gelezen hebt, snap je daarna precies wat voor soorten champagne er zijn en waar je ze aan kunt herkennen.

Non vintage champagne

De meeste champagnes hebben geen jaartal op het etiket staan zoals de meeste wijnen. Dat komt doordat ze hoofdzakelijk bestaan uit wijn van meerdere jaargangen die gemengd worden om smaakconsistentie te behouden. Hierdoor kan iedere Champagneboer een bepaalde ‘stijl’ jaar in jaar uit op de markt brengen, maar ook niet onbelangrijk: mindere jaren met betere compenseren. In Champagne (het gebied, vandaar de hoofdletter!) is het namelijk niet al te gemakkelijk om wijn te verbouwen. Het koele klimaat en hevige regen- en soms zelfs hagelbuien zorgt regelmatig voor problemen. Daarnaast kan het toevoegen van reservewijn uit oudere oogstjaren voor complexiteit zorgen doordat ze een zekere mate van rijping hebben ondergaan in het vat. Er zijn zelfs huizen die grote hoeveelheden oudere jaargangen bewaren om hun champagne complexer te maken. Zo heeft Bollinger rond de 750.000 magnums reservewijn liggen die tot wel 20 jaar teruggaan.

Blanc de blancs champagne

Letterlijk vertaald: wit van wit. Deze champagnesoort wordt uitsluitend van witte druiven gemaakt. Meestal van chardonnay druiven, maar in zeldzame gevallen ook van andere witte druiven zoals Pinot Blanc. De blanc de blancs champagne staat bekend om zijn elegantie en frisse zuren en is dus ideaal als aperitief of bij lichte vis- of vleesgerechten. De laatste jaren is blanc de blancs champagne steeds populairder geworden. Zeker in Nederland is dit een stijl die veel mensen erg kunnen waarderen door zijn bekende ‘lichtvoetigheid’.

Bekijk onze huidige selectie van Blanc de Blancs champagne.

Blanc de Noirs champagne

Champagne gemaakt van blauwe druiven. Deze champagnes van 100% pinot noir of meunier druiven zijn in de regel fruitiger en hebben meer body dan blanc de blancs champagnes. Om de champagne helder te houden worden de druiven heel voorzichtig geperst door de druk heel langzaam op te bouwen. Op deze manier komt er zo min mogelijk kleur van de druiven in het sap wat daarna vergist wordt om er wijn van te maken.

Bekijk onze huidige selectie van Blanc de Noirs champagne.

Rosé champagne

Er zijn twee manieren in Champagne om rosé te maken. De meest voorkomende rosé champagne wordt gemaakt door 5 tot 15 procent rode wijn toe te voegen aan witte champagne. Dit zorgt naast de kleurverandering ook voor meer fruitaroma’s. Het is zeer uniek dat deze techniek toegestaan is. Het is in de hele Europese Unie namelijk alleen toegestaan voor mousserende wijn die volgens de méthode traditionelle wordt gemaakt.

De andere methode om rosé te maken is de saignée methode. Hierbij wordt de roze kleur verkregen door de schillen van pinot noir of meunier druiven 12 tot 72 uur te laten inweken. Deze kleurverandering moet nauwlettend in de gaten gehouden worden door de boer om te voorkomen dat de kleur te diep wordt en/of er ongewenste zaken in de wijn terecht komen zoals een te hoog niveau tannines. Als het gewenste kleurniveau bereikt is, moet het sap aflopen naar een andere tank waar dan de vergisting zonder de schillen plaats kan vinden.

Deze ‘saignée methode’ is een proces wat zeer nauw komt en veel kennis en ervaring vergt. Hierdoor is deze soort champagne zeldzamer en vaak ook prijziger dan normale rosé. Het resultaat mag er echter wezen: een rosé wijn die rijker van smaak is en meestal te herkennen is aan diepe aroma’s van rood fruit. De kunst is dan om de champagne niet te ‘zoetig’ te laten smaken zoals uitstekend gelukt is bij onze Saignée van Leriche Tournant.

Lees meer over Rosé champagne in de blog: Champagne Rosé.

Vintage champagne

Zie je een champagne met een jaartal op het etiket, dan heb je een vintage champagne te pakken. Deze bubbel die in het Frans millésime genoemd wordt is gemaakt van druiven uit één oogstjaar. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijk goede jaren wanneer de kwaliteit goed genoeg is om niet – zoals gebruikelijk – geblend te hoeven worden met andere oogstjaren voor een constante kwaliteit.

In onze blog over vintage champagnes lees je meer over deze soort champagne en hoe die smaakt.

Recente posts:

Meer leren over bubbels?

Via de filter aan de rechterkant kun je navigeren door de verschillende blogposts op onze website. Ben je benieuwd welke bubbel jij lekker vindt? Doe dan de champagnewijzer. Daarnaast kun je binnen en buiten kantooruren bij ons aankloppen voor een goed gesprek over bubbels. DM ons op Instagram of contact ons oldschool.

Lees onze nieuwste post: