Vintage champagne

Champagne van één oogstjaar – Vintage champagne

Voor als je eens écht indruk wilt maken op je gasten! Deze soort champagne bestaat in tegenstelling tot ‘normale’ (non-vintage) champagne uit druiven van slechts één oogstjaar en geeft boeren dus de mogelijkheid om de expressie van een jaar ‘vast te leggen’ in een les. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijk goede jaren wanneer de kwaliteit goed genoeg is om niet – zoals gebruikelijk – geblend te hoeven worden met andere oogstjaren voor een constante kwaliteit.

De champagne wordt minimaal 36 maanden gerijpt

Naast dat de druiven slechts uit één oogstjaar komen, moet vintage champagne wettelijk minimaal 36 maanden rijpen. Dit in tegenstelling tot de verplichte 15 maanden bij non-vintage champagne. Tijdens de rijping staat de champagne in contact met de gistcellen van de tweede gisting op fles waardoor tertiaire aroma’s ontstaan zoals brood en toast. Deze tertiaire aroma’s zijn kenmerkend voor goede champagne en zijn in vintage champagne meestal nadrukkelijker aanwezig. Dit, en het feit dat er geen andere oogstjaren toegevoegd worden, zorgt voor een champagne met een eigen karakter. Bij liefhebbers en ook bij verzamelaars is deze soort dan ook zeer gewild.

Wat is beter? Vintage of non-vintage champagne?

Het klinkt een beetje suf, maar dit bepaal je helemaal zelf. Het is namelijk echt een ander soort champagne. Daarnaast is het moment dat je hem drinkt meestal anders. Een vintage champagne drink je doorgaans niet zomaar als aperitief of tussendoor op een zonnig terras. Door de nochtans sterkere gistaroma’s is het net als met oude kaas: je moet er voor gaan zitten. Verder is he aan te bevelen om een goed champagneglas of een wijnglas te pakken en het liefst eentje die wat groter is. Zo krijgen de aroma’s beter de kans om te ontwikkelen in het glas. Een flûte is in dit geval absoluut uit den boze.

De vintage champagne van Leriche Tournant

Deze zouden wij omschrijven als een instap-vintage. De gistaroma’s zijn sterker dan bij de non-vintage Prestige (die dezelfde druivenblend bevat) wat hem rijk en complex maakt. Maar ook voor minder ervaren champagnedrinkers is deze heerlijk. Sluit de fles tussentijds af met een goede bubbelstopper zodat je de tijd kunt nemen om ervan te genieten. Of bewaar een gedeelte om op een andere dag (met een groep liefhebbers) te proeven. Tip: kijk eens of de aroma’s heftiger zijn wanneer de champagne langer in contact met zuurstof is geweest.

Bekijk de vintage champagne van Leriche Tournant in onze webshop.

Recente posts:

Meer leren over bubbels?

Via de filter aan de rechterkant kun je navigeren door de verschillende blogposts op onze website. Ben je benieuwd welke bubbel jij lekker vindt? Doe dan de champagnewijzer. Daarnaast kun je binnen en buiten kantooruren bij ons aankloppen voor een goed gesprek over bubbels. DM ons op Instagram of contact ons oldschool.

Lees onze nieuwste post: