Het ideale champagneglas

Lehmann Jamesse champagneglazen

Voor degenen die zelf ooit in Champagne geweest zijn, is het geen verrassing: niemand in Champagne drinkt uit flûtes. En dat is niet zonder reden. In een flûte (of coupe) komt Champagne niet tot zijn recht. Waarom dat zo is en wat het beste glas is om Champagne uit te drinken lees je in deze blog.

De ‘Tulip’

Overal in de Champagnestreek kom je hem tegen, op de terrassen en bij de boeren zelf: het licht bollende glas dat de Fransen een ‘tulip’ noemen. Hoewel dit mogelijk trotse gevoelens bij ons Nederlanders oproept, komt het glas niet uit Holland maar is het ontwikkeld in Frankrijk zelf. Het bedrijf Lehmann uit Reims heeft daar samen met 2 sterren sommelier Philip Jamesse het glas bedacht dat nu in vrijwel ieder Champagnehuis, restaurant en terras te vinden is.

Het Lehmann Jamesse champagneglas is licht bolvormig met voldoende hoogte en loopt aan de bovenkant iets toe om alle geurstoffen mooi op te vangen. Onderin het glas bevindt zich een slank kuiltje van waaruit de bubbels zich in een mooie dunne lijn naar boven begeven. Zo kun je de bubbels ideaal inspecteren in het glas en zijn ze tijdens het proeven mooi in balans met de verfijnde aroma’s van Champagne.

Waarom geen champagne flûte of champagne coupe?

Als je nog nooit in de Champagnestreek bent geweest, kan het voorgaande verhaal je vreemd in de oren klinken. De bekendste glazen die je in vrijwel ieder huishouden in Nederland tegenkomt zijn namelijk de slanke en hoge flûte en de brede en lage coupe. Het korte antwoord is als volgt: Nederland loopt achter.

Vroeger waren deze champagneglazen in de mode, maar al geruime tijd kom je ze niet meer tegen in Champagne. De redenen hiervoor zijn als volgt. In de champagne flûte krijgt champagne te weinig ruimte om zich goed te ontwikkelen. De champagne komt niet voldoende in contact met zuurstof die nodig is om de aroma’s te laten vervliegen. Daarnaast is de opening van het glas zo klein dat je neus er nauwelijks in past. Hierdoor ruik je in tegenstelling tot een tulip-glas vrijwel geen aroma’s (probeer het eens naast elkaar, dit verschil hadden wij ook niet verwacht!). Ook zorgt de vorm voor veel bubbelvorming. Deze prikt in de neus (bekend voor velen) en laat geen ruimte over voor het belangrijkste: smaakbeleving.

De champagne coupe is daarentegen te breed, waardoor een deel van de aroma’s verwaait. Daarnaast zorgt het grote oppervlakte dat de bubbels bijzonder snel verdwijnen en nauwelijks ervaren kunnen worden. Voor een selecte groep is dit het doel van het glas, maar voor de meesten is dit juist nadelig. Een extra nadeel aan de coup is dat je snel slurpt door de vorm van het glas. Hierdoor kun je de frisse zuurgraad minder goed ervaren.

Recente posts:

Meer leren over bubbels?

Via de filter aan de rechterkant kun je navigeren door de verschillende blogposts op onze website. Ben je benieuwd welke bubbel jij lekker vindt? Doe dan de champagnewijzer. Daarnaast kun je binnen en buiten kantooruren bij ons aankloppen voor een goed gesprek over bubbels. DM ons op Instagram of contact ons oldschool.

Lees onze nieuwste post: