Champagne Rosé

Rosé champagne wordt steeds populairder

Bestaat er ook zoiets als roze champagne? Jazeker! Veel champagnehuizen bieden inmiddels ook een roze mousserende wijn aan. Gert Crum schrijft in zijn boek Le réveil des terroirs dat in 1980 slechts 2% van alle verkochte champagnes een rosé champagne was. Nu is dat percentage opgelopen tot wel 10%! Rosé champagne wordt steeds populairder. Dat merken we zelf ook tijdens proeverijen, waarbij veel mensen de rosé champagne kunnen waarderen. Voor het proeven verwacht vrijwel iedereen een mierzoete mousserende wijn, echter door te proeven kom je erachter dat rosé champagne heerlijk fruitig en droog van smaak kan zijn.

Hoe wordt Rosé champagne gemaakt?

Waarom komt nou die roze kleur vandaan van Rosé champagne? In de Champagnestreek is het toegestaan om rozé champagne te produceren op twee verschillende manieren:

  • De Saignée methode
    Saignée vertaald uit het Frans betekend letterlijk ‘bloeden’. Bij deze methode laat de champagneboer de stille wijn in contact komen met de schilletjes van de rode druiven (Pinot Noir of Meunier druiven). Net lang genoeg tot de wijn de juiste kleur heeft gekregen. Wat is dan de juiste kleur vraag je je misschien af? Dat bepaalt de champagneboer. De lengte van dit proces kan verschillen, van een halve dag tot drie volledige dagen. Hoe langer de wijn in aanraking komt met de schillen van de rode druiven, hoe meer geur, kleur en smaakstoffen er worden afgegeven.
  • Blenden met rode wijn
    De tweede manier om rosé champagne te maken is blenden. En met blenden bedoelen we dan dat er een klein percentage rode stille wijn wordt toegevoegd aan de witte stille wijn. Je kunt je voorstellen dat de champagneboer door te mengen veel meer controle heeft over het eindresultaat. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker om ieder jaar rosé champagne met dezelfde kleur te produceren. Deze methode is best bijzonder. Het mengen van wijn om rosé te maken is volgens de Methode Traditionnelle alleen toegestaan voor mousserende wijnen. Rosé zonder bubbels mag alleen geproduceerd worden volgends de Rosé de Saignée methode volgens de Europese wijnwetten.

Rosé de Saignée of een blend?

Wij hebben op dit moment drie verschillende rosé champagnes in ons assortiment:

Al onze champagnes zijn geproduceerd volgens de Rosé de Saignée methode. Het is heel toevallig al onze rosé champagnes dit jaar bijna dezelfde kleur hebben, mooi dieprood! In geur en smaak verschillen de rosé champagnes wel degelijk van elkaar. Zo zie je maar dat ieder champagnehuis zijn eigen stijl heeft.

Recente posts:

Meer leren over bubbels?

Via de filter aan de rechterkant kun je navigeren door de verschillende blogposts op onze website. Ben je benieuwd welke bubbel jij lekker vindt? Doe dan de champagnewijzer. Daarnaast kun je binnen en buiten kantooruren bij ons aankloppen voor een goed gesprek over bubbels. DM ons op Instagram of contact ons oldschool.

Lees onze nieuwste post: