Champagneflessen in alle maten

Champagneflessen zijn er in alle soorten en maten. Bij de wijnkoperij of de slijterij vind je meestal alleen de standaard flessen van 750 ml. Maar wist je dat er ook kleinere flesjes bubbels bestaan? Of dat er zelfs flessen gevuld worden van wel 30 liter!?

Er is een formaat te vinden voor iedere gelegenheid. Uit het grootste formaat haal je ruim 240 goed gevulde Lehmann Champagneglazen!

Wat is de het beste fles formaat voor champagne?

Gelukkig zijn er ook champagneflessen met handzamere afmetingen. Wist je bijvoorbeeld dat de beste inhoudsmaat voor champagne 1,5 liter is (twee standaard flessen champagne)? Een Magnum fles ziet er niet alleen feestelijk uit, de inhoudsmaat van de fles heeft ook een positieve uitwerking op de smaak van de champagne. Het zuurstofgehalte van een Magnum fles is namelijk gelijk aan dat van een standaard fles, en bevat dus minder zuurstof per centiliter champagne. Als gevolg is rijping is langzamer, wat de complexiteit van de champagne ten goede komt! Daarnaast krijgt de toegevoegde gist tijdens de gisting op de fles meer ‘ruimte’ om zijn werk te doen.

Wat zijn de verschillende inhoudsmaten van champagne flessen?

In onderstaande tabel staat een compleet overzicht van alle verschillende inhoudsmaten.

Champagnefles benaming  Inhoudsmaat  Aantal standaard champagneflessen Aantal (goed gevulde) Lehmann Champagneglazen
Picollo (Split) 187,5 ml champagne Een kwart standaard fles 2 champagneglazen
Demi 375 ml champagne Een halve standaard fles 4 champagneglazen
Standaard 750 ml champagne Standaard formaat champagnefles 8 champagneglazen
Magnum 1.5 liter champagne 2 standaard champagneflessen 12 champagneglazen
Jéroboam 3 liter champagne 4 standaard champagneflessen 24 champagneglazen
Réhoboam 4.5 liter champagne 6 standaard champagneflessen 36 champagneglazen
Méthusalem 6 liter champagne 8 standaard champagneflessen 48 champagneglazen
Salmanazar 9 liter champagne 12 standaard champagneflessen 72 champagneglazen
Balthazar 12 liter champagne 16 standaard champagneflessen 96 champagneglazen
Nebukadnezar 15 liter champagne 20 standaard champagneflessen 120 champagneglazen
Melchior 18 liter champagne 24 standaard champagneflessen 144 champagneglazen
Midas 30 liter champagne 40 standaard champagneflessen 240 champagneglazen

Hoe komen de champagneflessen aan hun naam?

De namen van de grootste champagneflessen zijn gebaseerd op Bijbelse figuren uit het Oude Testament. Zo waren bijvoorbeeld Melchior en Balthasar twee van de drie wijzen die vanuit het oosten naar Bethlehem reisden, hetgeen we vieren met Driekoningen.

Hoe worden grote champagneflessen gevuld?

De hele grote champagneflessen (alle flessen groter dan de Méthuzalem, van 6 liter) worden gevuld, door de champagne uit kleinere flessen over te hevelen. Dit overhevelen gebeurt onder druk, wat ook wel transvasage wordt genoemd. Waarom? Vanuit een praktisch oogpunt kun je je voorstellen dat het onhandig is om hele grote flessen champagne in een kelder te bewaren. Om nog maar te zwijgen over het gewicht van de flessen, niet bepaald handzaam! Ook zou het niet veilig zijn in verband met de grote druk die er vrij komt, tijdens de gisting op de fles.

Waarom een kleinere champagnefles?

Mocht je nu zin hebben ik een glas champagne, maar geen grote fles open willen trekken. Dan is een klein formaat natuurlijk een goede oplossing. Je moet er wel rekening mee houden dat de champagne minder lang houdbaar is in een kleine fles. Dit komt omdat er verhoudingsgewijs meer zuurstof in de fles zit, in vergelijking met een standaard formaat fles. Wacht dus niet te lang met ploppen!

Alle inhoudsmaten op een rij

In een prachtige wijnkelder in Italië troffen we alle verschillende flesformaten op een rij aan. Het bijzondere is dat een reguliere fles er ineens heel klein uitziet, tussen de grotere flessen. Bekijk maar eens afbeelding.

Recente posts:

Meer leren over bubbels?

Via de filter aan de rechterkant kun je navigeren door de verschillende blogposts op onze website. Ben je benieuwd welke bubbel jij lekker vindt? Doe dan de champagnewijzer. Daarnaast kun je binnen en buiten kantooruren bij ons aankloppen voor een goed gesprek over bubbels. DM ons op Instagram of contact ons oldschool.

Lees onze nieuwste post: