Champagne bewaren
Idealiter bewaar je champagne zoals de boeren dat doen. In een donkere ruimte met een stabiele temperatuur van 10 tot 12 graden Celcius en een luchtvochtigheid van 70 tot 90%. Dit kan in een kelder zijn maar ook in een wijnklimaatkast waarvan er vele soorten en maten op de markt zijn.
Bewaar champagne op een donkere plek met constante (lage) temperatuur
Mocht je geen van deze twee opties tot je beschikking hebben, ga dan op zoek naar een ruimte in je huis die het dichtst bij deze omstandigheden in de buurt komt. Veel huizen hebben bijvoorbeeld een ruimte onder de trap die weinig open gaat. Ook kan het helpen om een tempex bak te kopen en de champagnes daarin te bewaren. Veel horeca groothandels (denk aan de sligro) verkopen dit soort bakken waardoor je voor gemiddeld 2 tientjes verzekerd bent van een donkere plek met constante temperatuur. Een andere tip: bestel gekoelde boodschappen bij de Jumbo en neem de borg voor lief 😉 Daarnaast kun je champagne ook in de koelkast bewaren. Het nadeel is dat champagne te koud wordt en dat de temperatuur door het vele open en dicht gaan veel schommelt. Heb je een koelkast in de schuur die minder vaak gebruikt wordt, dan is dit een betere oplossing.
Waarom is het belangrijk om champagne op lage temperatuur te bewaren?
Champagne is een natuurproduct en ‘leeft’. Aangezien champagnes op dronk zijn als ze op de markt komen, worden ze niet beter als je ze nog even laat liggen zoals bij een goede bordeaux. Het is dus het beste als de champagne zo min mogelijk door-rijpt in de fles. En hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de champagne rijpt en dus achteruitgaat.
Waarom je champagne donker moet bewaren
Het is niet voor niets dat de crayères in Champagne schemerig zijn met hooguit wat roodachtige lampen. Licht beschadigt jouw mousserende vriend. Het is zelfs zo erg dat er al binnen 1 uur schade kan ontstaan. Koop dus nooit een fles bij een wijnhandel die in de etalage staat of onder een led-lamp. Grote kans dat de wijn beschadigd is.
Wat gebeurt er als je champagne niet goed bewaart?
Als champagne te warm bewaard wordt kan zijn fris- en fruitigheid verloren gaan. Ook gaat de kleur achteruit. In het slechtste geval ontstaat er oxidatie en gaat je champagne muf ruiken, iets waar echt niemand blij van wordt. Ruikt je fles muf in een restaurant of na aankoop bij een wijnhandel? Schakel dan de ober of winkeleigenaar in. Hij of zij kan je (als het goed is) direct vertellen of het gaat om een beschadigde wijn.