De cyclus van de wijnstok

Tijdens de winter gaat de wijnstok in slaapstand om aan te sterken voor het komende groeiseizoen. In deze maanden zijn de velden bruin, met af en toe donkere rookpluimen die opstijgen uit de velden. Deze komen van de gesnoeide takken die de wijnboeren verbranden waarbij de as van de verbrande takken wordt verspreid over de grond om de grond te verrijken met mineralen (zie bovenstaande foto).

Februari en maart – De winterslaap voorbij

In de lente ontwaken de wijnstokken en beginnen de grijze velden de eerste groene tekenen te geven. Dat begint het het ontstaan van de knoppen waar uiteindelijk de bladeren uit ontstaan. In Champagne is dit een spannende periode want deze verse knoppen zijn nog fragiel en kunnen bij vorst kapot vriezen. Dit jaar was zo’n moment en zagen we de foto’s voorbij komen van vuurtjes verspreid door de wijngaard om bevriezing te voorkomen. De beste manier om bevriezing te voorkomen is echter het sproeien van water. Deze mist vormt een beschermend laagje om de knoppen en voorkomt dat ze kapot vriezen. Dergelijke installaties zijn alleen erg duur en komen niet veel voor in de champagnestreek.

In deze maanden worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de palen en ijzerdraden die daarna gebruikt worden voor het opbinden van de takken van de wijnstok (liage). Dit gebeurt om de takken optimaal te laten groeien voor expositie aan de zon en dat de wind er goed doorheen kan waaien om de druiven te laten drogen na regen.

Mei

In de maand mei moet de wijnboer aan de slag om te voorkomen dat er te veel aftakkingen komen. In de oksels van de takken worden beginnende aftakkingen weggehaald om te voorkomen dat er later teveel druiventrossen komen en de smaakconcentratie lager wordt. Dit proces heet: dieven. Daarnaast wordt de grond omgeploegd om onkruid te verwijderen en voor een luchtige bodem te zorgen. Dit is goed voor de waterhuishouding. Te veel regen kan dan namelijk goed weglopen en voorkomt rotting.

Nu de takken langer en langer worden, wordt er veel aandacht geschonken aan het opbinden van de takken aan de ijzerdraden. Er zijn een aantal technieken van opbinden toegestaan volgens de regels van champagne. Welke gebruikt wordt, is voornamelijk afhankelijk van de druif. De kenner kan zo van een afstand al zien welke druif er groeit.

Weetje: Hoe ouder de druivenstok wordt, hoe minder opbrengst die ieder jaar geeft. De druiven die er komen, hebben wel een hogere smaakconcentratie. Dit heeft te maken met de een groter wortelstelsel waardoor de wijnstok meer voedingstoffen uit de grond kan trekken en minder gevoelig is voor periodes van droogte. Daarnaast wordt de smaak verdeeld over minder druifjes wat een positief effect heeft op de kwaliteit van het sap.

De zomer

De mooiste tijd om Champagne te bezoeken! Uitgestrekte groene velden, op sommige plekken zo ver als het oog reikt. Tijdens deze periode maken de druiven de groei door van minitrosjes die zich volzuigen met sap tot groene druiventrossen. Hierna krijgen de duiven langzaam kleur en worden ze rijp. Tijdens deze periode wordt een aantal keer getrimd. De boer knipt bladeren weg om te zorgen dat de druiven vrijer komen te hangen en de plant minder energie steekt in de bladgroei en meer in de rijping van de druiven.

De oogst

Na de kleuromslag (de véraison) wordt van week tot week bijgehouden hoe zwaar, hoe zuur en hoe rijp de trossen zijn. Dat gebeurt door data bij te houden van meer dan 600 controle-percelen zodat het Comité Champagne uiteindelijk per gebied het moment van plukken kan bepalen.

Recente posts:

Meer leren over bubbels?

Via de filter aan de rechterkant kun je navigeren door de verschillende blogposts op onze website. Ben je benieuwd welke bubbel jij lekker vindt? Doe dan de champagnewijzer. Daarnaast kun je binnen en buiten kantooruren bij ons aankloppen voor een goed gesprek over bubbels. DM ons op Instagram of contact ons oldschool.

Lees onze nieuwste post: